28 nov 2013

The Golden Temple


Altre cop a la carretera passant una nit a Jammu, capital econòmica del Kachemir i seguint el destí aconseguit: Amritsar, el cor del Punjab. La ciutat del Golden Temple, la capital religiosa dels Sikh. Aquells que fan servir un turbant, porten barba i no es tallen mai els cabells. Orgullosos de posat, elegants de moviments i molt seriosos, arriben d’arreu per visitar la joia de la corona, o
millor dit la joia del turbant. 
La ciutat és un retorn a l’Índia dels hindús, això vol dir soroll, brutícia i caos. En el centre neuràlgic de la ciutat es troba el Golden Temple que acull a tots els peregrins, de totes les fes, encara que està governat per aquesta religió monoteista que ve a visitar les relíquies dels seus sants. Aquí la cosa canvia i apareix l’ordre, la netedat i els bons modes, i és que el temple està custodiat per una mena de soldats que passegen amb llança i controlen que ningú entri sense tapar-se el cap, descalç i tingui un comportament correcte. A l’interior una música mantra, una mena de llac on la gent es fa banys amb l’aigua beneïda i una passarel·la que et fa arribar al centre on estan els músics que reciten i les relíquies. Una cúpula amb centenars de quilos d’or corona l’edifici i et fa trobar cara a cara amb una de les postals de l’Índia.
La resta de la ciutat no ha despertat molt la curiositat: rebombori, sucs de canya de sucre a les voreres, mercats de joies i de saris i milers de peregrins. En aquesta ciutat he descobert transportar-me amb un carro tirat per ciclista. Tot i que sembla molt inestable en un primer moment, et permet veure la ciutat més a poc a poc i això fa que puguis apreciar més els detalls. A part d’això no tenen botzina ni motor, per tant el passeig és més relaxat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario